"ABD'nin Türkiye’ye Yardıma Gelmesi Şüpheyle Karşılanmalıdır"

Cu, 10/02/2023 - 10:41

Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş depreminin ardından, birçok ülkeden Türkiye’ye yardımlar gelmeye devam ediyor. Ancak, Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder’ın ABD’nin depremlerde arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarına destek için USS George HW Bush uçak gemisinin Türkiye’ye gönderilebileceğini açıklaması tartışma yarattı.

Welayet News  - Sputnik’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz şu ifadelerde bulundu: ‘Türkiye’de Amerikan uçak gemilerine karşı hassasiyet var. Aramızda FETÖ, PKK/YPG, yaptırımlar gibi sorunlar da varken bu geminin gelmesi İskenderun Körfezi gibi Anadolu’nun en stratejik bölgelerinden birine böyle bir geminin giriş yapması bırakalım askeri strateji, psikolojik yönden de Türk kamuoyunu rahatsız eder. Bu bir savaş gemisi, hastane gemisi değil. Bu tip gemiler geldiğinde çadır kent kurmak için gelir. Ancak bu gemi çadır kent kurmak için Pire limanına gelmedi bir anda bu olay ortaya çıktı. En büyük faydası helikopter kullanılması olabilir fakat zaten İncirlik’teki helikopterlerini kullandırıyorlar. Türkiye zaten kara helikopteri açısından dünyanın sayılı ülkelerinden. Yani bu geminin İskenderun’a gelmesinin bir yararı olacağını düşünmüyorum, aksine yaratacağı psikolojik etki çok büyük olur.

Amerikan uçak gemisi 4 ay önce Girit’teki Suda limanındaydı. Bu Türkiye’ye ve Rusya’ya karşı bir gözdağıydı. 4 ay sonra Türkiye ve Rusya’ya karşı gözdağı için Pire limanına geldi” bilgisini paylaşan Gürdeniz, “Tabii ki uluslararası siyaset ve askeri ilişkiler çok dinamik gelişiyor. Amerika bunu fırsata çevirmek istedi. Türkiye şu anda zayıf konumda, tarihinin en büyük depremi ile karşılamış durumda. Bunu gönülleri kazanmak için gemi de hazır yakınken böyle bir fırsatı değerlendirmek istediler. Ancak bence ters teper, Türk halkı bunu kabul etmez.

Türkiye tabii ki kendi gücünün çok çok üstünde bir felaket ile karşılaştı. Ama güneyimizde devlet kurmak için PKK’yı kullanan, Kıbrıs’ta Türk ordusunu kovmak için elinden geleni yapan, Mavi Vatan sınırlarını tanımayan, Türkiye’nin Ukrayna krizinde tarafsız kalmasına bile tahammül edemeyip tehditler eden bir ABD var. Halkı demiyorum ama Amerikan devletin bu koşullarda Türkiye’nin bölünmesine sebep olacak bir ülkenin böyle bir durumda Türkiye’ye yardıma gelmesi şüpheyle karşılanmalıdır.’

Öte yandan, sosyal medya platformu Twitter’da “#ABDGemiİstemiyoruz” etkile binlerce paylaşım yapıldı. Etiket Türkiye gündeminde birinci sıraya yerleşti fakat bir süre sonra Twitter tarafında kaldırıldığı görüldü. Twitter kullanıcıları halen “#Gemilerinizbatsın” etiketiyle paylaşımlara devam ediyorlar.



Yeni yorum ekle