İmam Rıza (a.s)'dan Hadisler 1

Sa, 21/02/2017 - 14:48

1-      İmam Rıza (a.s) Resulullah (s.a.a)'den şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: İman dille söylemek, kalple tasdik etmek ve organlar ile amel etmektir.

2-      Resulullah (s.a.a) şöyle buyurduğunu nakletmiştir: Ümmetim birbirlerini sevdikleri, birbirlerine  hediye gönderdikleri, emaneti sahibine verdikleri, haramdan kaçındıkları, misafiri ağırladıkları, namaz kıldıkları ve zekât verdikleri sürece hayır üzeredirler.

3-      Mümin, iyi iş yaptığında hoşnut olan ve günah işlediğinde de mağfiret dileyen kimsedir; Müslüman da, Müslümanların onun dili ve elinden razı oldukları kimsedir.

4-      Komşusu, onun şer ve zararından güvende olmayan kimse bizden değildir.

5-      Resulullah (s.a.a)'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: Şüphesiz ben sizin aranızda iki değerli emanet bırakıyorum; gökten yeryüzüne adeta bir ip gibi uzanmış olan Allah'ın kitabını ve Ehl-i Beyt'im olan itretimi. Benden sonra o  ikisi hakkında nasıl                    davranacağınıza dikkatli olun.

6-      Resulullah (s.a.a)'den şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Ehl-i Beyt'imin sizin aranızdaki konumu Nuh'un gemisi gibidir; kim o gemiye bindiyse kurtuldu, kim de ondan geri kaldıysa boğuldu ve ateşe düştü.

7-      Şöylede buyurduğunu nakletmiştir: Ehl-i Beyt'im ümmetim için emniyet ve  kurtuluş vesilesidir.

8-      Resulullah (s.a.a)'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: Çocuklarınızı,  doğumlarının yedinci günü sünnet edin; çünkü bu iş onlar için daha temiz ve onların gelişmesi için daha elverişlidir.

9-      Ve Resulullah (s.a.a)'in şöyle buyurduğunu söylemiştir: "Mümin beş vakit  namazlarını korudukça şeytan sürekli olarak ondan taraf korku içerisindedir; ama onları zayi ettiğinde, ona cüret edip onu günaha sokar. Her kim farz bir  namazı doğru olarak kılacak olursa Allah indinde bir duasının kabul edilmesine hak kazanır.

10-     Resulullah (s.a.a)'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "Lezzetleri kesen ölümü çok anın."

11-     Resulullah (s.a.a) ayın ilk gününün hilalini gördüğünde şöyle buyurdu: Ey Allah'ın itaatkâr, hareketli ve bu geniş alemde dönmesi takdir edilen varlığı, senin ve benim Rabbimiz Allah-u Teala'dır.

12-     Resulullah (s.a.a) Şaban ayı girdiğinde üç gün ilk on günde, üç gün ikinci on günde ve üç gün de üçüncü on günde oruç tutardı. Ramazan ayına iki  gün kala oruç tutmaz, daha sonra farz oruçlara başlardı.

13-     Hediye, kinleri kalplerden giderir.

14-     Hayrı güler yüzlü insanların yanında arayın. Çünkü onların fiili güzel olmaya  daha layıktır,

15-     Günahtan tövbe eden, günahı olmayan kimse gibidir.

16-     Resulullah (s.a.a)'in şöyle buyurduğunuda nakletmiştir: Müslüman'ı aldatan  veya ona zarar veren veyahut ona hile yapan kimse bizden değildir.

17-     Kim öfkesinin önünü alırsa, Allah-u Teala azabını ondan uzaklaştırır; kim de ahlakını güzelleştirirse, Allah-u Teala onu, geceleri ibadet edip gündüzleri oruç  tutanların makamına ulaştırır.

18-     Bir Müslüman'ın başka bir Müslüman'ı korkutması caiz değildir.

19-     Kim kırk gün ihlas ile Allah'a kulluk ederse, hikmet çeşmeleri kalbinden diline akar.

20-     Misafirin ev sahibi üzerindeki haklarından biri de, onunla kapıya kadar yürümesidir.

21-     Kur'an'ı güzel sesle okuyunuz. Çünkü güzel ses Kur'an'ın güzelliğini arttırır.

22-     İlim hazinedir, anahtarları ise soru sormaktır. Öyleyse soru sorun. Çünkü bu işte dört kimse mükafatlanır: Soru soran, öğrenen dinleyen ve cevap veren.

23-     Kim, kullardan bağışta bulunan kimseye teşekkür etmezse, Allah'a  şükretmemiştir.

24-     Kim bir mümini, fakirlik ve yoksulluğundan dolayı küçümseyip tahkir ederse, Allah-u Teala kıyamet günü cehennem köprüsü üzerinde onu rezil ve rüsva  eder.

25-     Kim fakir bir müslümana zengin birine verdiği selam gibi selam vermezse, kıyamet günü Allah-u Teala'nın huzuruna çıktığında Allah'ı kendisine gazap etmiş bir halde bulur.

26-     Kim halkla muamele eder de onlara zulmetmez, onlarla konuşur da onlara yalan söylemez, söz verir de sözünde durursa; yiğitliği kâmil olan   insanlardandır.

27-     İnsanın dostu onun aklıdır, düşmanı ise cehaletidir.

28-     Ahmak ve gözünden sık sık yaş gelen kadınları, çocuklarınıza süt annesi tutmayınız; çünkü süt tesir bırakmaktadır.

29-     Bebek için, anne sütünden daha üstün bir süt yoktur.

30-     Zeytin yağı yiyin; zira zeytin yağı aklı açar, balgamı giderir, sinir sistemini güçlendirir, bitkinliği yok eder, ahlakı güzelleştirir, ruhu rahatlatır, gam ve kederi giderir.

31-     Eğer bir şeyde şifa olursa, o şifa hacamat yapanın neşterinde veya bal şerbetindedir.

32-     Üç şey ezberleme gücünü çoğaltır ve balgamı giderir: Kur'an okumak, bal  yemek ve çam sakızı çiğnemek.

33-     Resulullah (s.a.a) bir ayva Talha'ya verip şöyle buyurdu: Al bunu; çünkü bu,  kalbi rahatlatıp güçlendirir.

34-     Sabahları aç karnına hurma yiyiniz. Çünkü o, karındaki kurtları öldürür.

35-     Narı, zarıyla birlikte yiyiniz; çünkü o midenin temizleyicisidir.

36-     Kim sabahleyin aç karnına yirmi bir tane kuru üzüm yerse, bedeninde sevmediği bir şey (hastalık) bulamaz.

37-     İlim müminin yitik malıdır. 

39-     O (a.s) Resulullah (s.a.a)'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: Güzel ahlaklı  olun; çünkü güzel ahlak şüphesiz cennettedir. Kötü huyluluktan kaçının; zira  kötü huy şüphesiz cehennemdedir.

40-     Resulullah (s.a.a)'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: Kıyamet günü  olduğunda, kul (hesap vermek için) çağırılır; ondan sorulacak olan ilk şey  namazdır; eğer onu tam olarak (şartlarınca) yapmışsa kurtulur; aksi taktirde   ateşe atılmış olur.

41-     Namazınızı zayi etmeyin; kim namazını zayi ederse Karun ve Haman ile haşr olur; Allah-u Teala'nın da onu, münafıklarla birlikte ateşe sokması ona hak olur.

42-     Resulullah (s.a.a)'in şöyle buyurduğunu naklediyor: Kim kendisiyle istişare  eden bir müslümana hile yaparsa, ben ondan uzağım.

43-     Hz. Ali (a.s)'dan şöyle buyurduğunu naklediyor: Resulullah (s.a.a) beni Yemen valiliğine gönderdiğinde şöyle buyurdu: "Halk hüküm vermen için sana  başvurduklarında her iki tarafı dinlemeden hüküm verme.

44-     Hz. Ali (a.s)'ın şöyle buyurduğunu naklediyor: "Allah Resulü her kurban bayramında iki tane siyah-beyaz, boynuzlu koç kurban keserdi."

45-     Günlük işlerinize sadakayla başlayın; kim böyle yaparsa, duası reddedilmez.

46-     Rızkı sadaka vermekle indirin.

47-     Hayırı, ona layık olan veya olmayan herkese yap; hayrın kendisine ulaştığı kimse ona layık olmasa da sen ona layıksın.

48-     Resulullah (s.a.a)'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "Aklın başı (ilk emri), Allah'a iman ettikten sonra halka karşı şefkatli davranmak ve herkese, ister iyi olsun ister kötü-iyilik yapmaktır.

49-     Bir kimse ayakta namaz kılamıyorsa oturarak namaz kılsın; oturarak da namaz kılamıyorsa sırt üstü uzanıp ayaklarını kıbleye doğru uzatarak işaretle namaz  kılsın.

50-     Kim bir şeyi bana garanti ederse, ben dört şeyi ona garanti ederim: Sıla-i rahim yaparsa (akrabalarına iyilik ederse); Allah'ın onu sevmesini, rızkını çoğaltmasını, ömrünü uzatmasını ve onu vaadettiği cennete götürmesini  garanti ederim.

51-     Resulullah (s.a.a)'in üç kez şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "Allah'ım, halifelerime rahmet et. Halifelerin kimlerdir? dediklerinde şöyle buyurdular: "Benden sonra gelen, hadis ve sünnetimi rivayet eden ve onları benden sonra halka öğretenlerdir.

52-     Çocuğunuza Muhammed ismini taktığınızda ona ikram edin, toplantılarda ona   yer açın ve ona yüzünüzü ekşitmeyin.

53-     Kim ecelinin ertelenmesi ve rızkının artmasını istiyorsa, sıla-i rahim (akrabalara iyilik) yapsın.

54-     Baba ve anneye karşı gelmenin en düşük mertebesi onlara "öf" demektir. Eğer bundan daha düşük bir mertebe olsaydı Allah-u Teala kitabında o mertebeyi zikrederdi.

55-     Aziz'in hanımı Züleyha ayağa kalkarak putun üzerini bir bez parçasıyla örttü. Hz. Yûsuf (a.s) ona: "Bu işi niçin yaptın?" diye sordu. O: "Putun bizi   görmesinden utanıyorum" dedi. Yûsuf (a.s): "Sen duymayan, görmeyen, yemeyen ve içmeyen bir puttan çekiniyorsun da ben insanı yaratan ve bilmediğini ona öğreten Allah'tan çekinmeyeyim mi?" buyurdu. Allah-u  Teala'nın; "Eğer Rabbinin burhanını görmeseydi." ayetindeki burhandan kasıt  bu olaydır.

56-     İmam Zeyn'ul- Abidin (a.s) iyileşmiş bir hasta gördüğünde şöyle buyuruyordu: "Günahlardan temizlenmek sana kutlu olsun."

57-     Dedeleri vasıtasıyla Resulullah (s.a.a)'den şöyle buyurduğunu naklediyor: "Müslüman olan bir kişi hile ve aldatmaca yapmamalıdır. Çünkü ben Cebrail (a.s)'dan şöyle dediğini duydum: Hile ve aldatmaca cehennemdedir." (Hile ve aldatmacanın sonu cehennemdir.)

         Daha sonra Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurdu: "Kim bir Müslüman'a hile  yapıp aldatır veya ona ihanet ederse bizden değildir. Cebrail Allah-u Teala  tarafından bana nazil olarak şöyle dedi: "Ey Muhammedi Güzel ahlaklı ol. Çünkü güzel ahlak dünya ve ahiret hayrını insana kazandırır." Biliniz ki sizin  içinizde bana en çok benzeyeniniz, ahlaki açıdan güzel olanınızdır."

58-     İmam Sâdık (a.s)'dan; "Bu dünyada zahit kimdir?" diye sorduklarında şöyle  buyurdular: "Dünyanın helallerini, kıyamette vereceği hesabından dolayı ve  haramlarınıysa kıyamette duçar olacağı azabından dolayı terk eden kimsedir."

         Hadislere binaen, gerektiği kadarıyla helal şeylerden istifade etmek zühde  aykırı değildir. Tüketimde aşırı gitmek ve dünyaya gönül bağlamak zühde  aykırıdır.

59-     Kim bilmediği halde halka fetva verirse yerin ve göğün melekleri ona lanet eder.

60-     Haşan bin Cehim: İmam Rıza (a.s)'a "Tevazünün sınırı nedir?" diye sordum.  "Halkın sana ikramda bulunmasını istediğin gibi, senin de halka ikramda bulunmandır." buyurdu. "Canım size feda olsun, sizin yanınızda ne kadar değerim olduğunu öğrenebilir miyim?" diye sorduğumda da şöyle buyurdular: "Senin yanında ne kadar değerli olduğuma bak!"

61-     Dedeleri vasıtasıyla Hz. Resulullah (s.a.a)'den şöyle buyurduğunu naklediyor:"Onların çok namaz kılmaları, oruç tutmaları, hacca gitmeleri ve ihsan yapmaları ve gece karanlığındaki zikirlerine bakmayın. Fakat doğru  konuşmalarına ve emaneti eda etmelerine bakın."

62-   Abdusselam el-Herevi: Şaban ayının son cumasında, Ali bin Mûsa er- Rıza (a.s)'ın yanına gittim, İmam (a.s) bana şöyle buyurdular: "Ey Eba Salt! Şâban  ayının çoğu geçti, bugün bu ayın son Cuma'sıdır. Bu ayda yapılması sevap olan ve tembellik ederek yapmadığın hayır amelleri bu son bir haftada telafi et. Sana faydası olan işleri yapmaya koyul; faydası olmayan işleri ise terk et. Çokça dua et, mağfiret dile, Kur'an oku ve işlemiş olduğun günahlardan tövbe  ederek Allah'a yönel; ki böylece Allah'a muhlis olduğun halde Allah'ın ayı sana yönelmiş olsun.

  Bu ayda boynunda olan bütün emanetleri eda et; müminlere karşı kalbinde  herhangi bir kin varsa onu kalbinden sök at; işlemiş olduğun bütün  günahlardan uzak dur. Allah'tan kork; gizli ve aşikar olan işlerinde Allah-u  Teala'ya tevekkül et. Kim Allah'a tevekkül ederse Allah ona yeter. Allah-u Teala Ramazan ayının hatırına birçok kimseleri bu ayda cehennem ateşinden  kurtarmaktadır."

63-     Dua müminin silahı, dinin direği, göklerin ve yerin nurudur.

64-     Sirke balı bozduğu gibi, kötü ahlak da (iyi) amelleri bozar.

65-     Kul güzel ahlakıyla, gündüzleri oruç tutup geceleri ibadetle geçiren kimsenin derecesine yetişmektedir.

66-     Amel terazisinde, güzel ahlaktan daha ağır hiçbir şey yoktur.

67-     Resulullah (s.a.a)'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: Ümmetimden her kim halkın faydalanacağı kırk hadis ezberlerse, Allah-u Teala kıyamet günü onu  fakih ve alim olarak haşreder.

68-     Resulullah (s.a.a)'in şöyle buyurduğunu naklediyor: "Dünya, Hüseyin'in   evlatlarından biri kıyam edip onu, zulümle dolduktan sonra adaletle doldurmadıkça sona ermeyecektir."

69-     Resulullah (s.a.a)'den: Cennete gitmeye daha çok sebep olan şeyler nelerdir? diye sorduklarında; "Allah'tan çekinmek ve güzel ahlaklı olmaktır." buyurdular.  Yine insanın cehenneme gitmesine daha çok sebep olan şeyler nelerdir? diye  sorduklarına; "Karın ve şehvettir." buyurdular. (Yani, Şeytan daha çok bu iki yolla insanı yoldan saptırıp cehenneme sokar).

70-     Hz. Ali (a.s)'dan şöyle buyurduğunu nakletmektedir: "Allah'a isyan ederek kullara itaat eden kimsenin dini yoktur; itaat etmek için Rabbine isyan edense dinsizdir."

71-     Güzel ahlak, en iyi dosttur.

72-     Resulullah (s.a.a)'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "Kıyamet günü, makam  ve oturacak yer açısından bana en yakın olanınız, ahlakı en güzel olanınızdır ve sizin en iyiniz ailesine karşı en iyi ve şefkatli olanınızdır."

73-     İman açısından en kâmil olanınız, ahlakı en güzel olanınızdır.

74-     Sisiletu-z Zeheb hadisi

         Kendi baba ve pak cetlerinden... Resulullah (s.a.a)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Cebrail'den duydum şöyle diyordu; Allah-u Teala buyurdu: Ben   Allah'ım. Benden başka ilah yoktur. Öyleyse bana ibadet edin. Kim ihlasla «la ilahe  illallah» şehadetini getirmiş bir halde benim yanıma gelirse, benim kaleme girmiş olur ve kim benim kaleme girerse azabımdan  güvende kalmış olur."

75-     Memun, İmam Rıza (a.s)'a şöyle dedi: Şimdiye kadar sizden şiir rivayet edildi mi? İmam (a.s): Evet dedi. Hilim hakkında şiir bana okur musun? İmam (a.s):

         "Kendimden aşağı birisinden cahilce bir davranış görürsem, bana onunla cahilce mukabele etmek yakışmaz.

         Kendi düzeyimde biriyle karşılaşırsam - sabırlı ve hilimli olurum ki ondan daha üstün olabileyim; fazilette kendimden üstün biriyle karşılaşırsam- büyüklük ve öncelik hakkını ona veririm."

76-     Cahil karşısında susmak, dosta hakaret etmemek ve sinirlenmemek hakkında şiir okur musun?

         İmam (a.s): "Dostum benden ayrılmak için uzaklaşırsa ben uzaklaşma  sebebini anlamaya çalışırım

         Cahil ve haksızlık yapan biriyle karşılaşırsam; ki imkânsız şeylerin olabileceğine inanır, Onun karşısında susmayı daha iyi bilirim. Zira susmak,  yerine göre cevaptır."

77-     Düşmanı ram etmek ve onu dost edinmek:

         "Hilekâr birine barış ve dostlukla galip gelirsem onu kendi affımla yüceltmiş olurum.

         Düşmanın yapmış olduğu şeyleri, İhsan ve güzellikle defetmeyen, yüce yerden bağışlama ve sabır almamıştır, derim. Aralarında ihtilaf olan şeylerin halledilmesinde dostluk ve sevgiden başka bir şey görmedim."

78-     Sır saklamayla ilgili şiir okur musun?

         "Başkasının sırrının aşikâr olmaması için unutmalıyım; öyleyse birinin sırrını saklıyorsan unutmalısın.

         Bu unutmanın sebebi, kalbimin onu hatırlayarak etrafa saçma korkusundan kaynaklanır.

         Sırrı açıklamayan ve onu zihninde dolaştırıp duran kimse sonunda ona sahip olamaz.

79-     Abdullah bin Mugayre: İmam Rıza (a.s)'ın bir şiirde şöyle dediğini duydum:

         "Sen şu anda bir evde geçici bir süre için kalmaktasın ve bu kısa sürede amel edenin ameli kabul olur.

         Acaba ölümün, bu evi her taraftan sardığını görmüyor musun ki arzu ve istekleri yok edip duruyor.

         Bu kısa zamanda nefsini ve şehvetini tatmin etmek için çaba sarf ediyor, tövbeni ve Allah'a dönüşünü erteleyip duruyorsun.

         Halbuki ölüm, habersiz ve aniden gelir; o halde kişinin aklı ve fikriyle ne yaptığına bakmalı."

80-     Birisi kardeşini İmam Rızaya şikayet etti. İmam (a.s) onun için şöyle bir şiir  okudu:

         "Kardeşini günahında mazur gör, kötü amellerini ve ayıplarını örtmeye çalış. Sana uydurulmuş olan bühtanlara ve zamanın zorluklarına karşı sabırlı ol. Kendi büyüklüğünü koruyarak ona cevap verme."

81-     Reyan bin Salt: İmam Rıza (a.s) bana Abdulmuttalibin şu şiirini okudu: Halk, yaşamlarını devamlı ayıplı kılar; oysa kendimiz hayatın ayıbıyız; bizden başka zamanın ayıbı yoktur.

         Zamanı hesaba çekiyoruz. Ama ayıp kendimizdedir. Zamanın dili olsaydı bize hücum ederdi.

82-     İmam Rıza (a.s) Iraklı birinin şu şiirini okumuş:

         "Hepimiz ölümün bize zaman tanımasını istiyoruz. Halbuki ölüm, arzu ve  istekleri yok eder.

         Yalancı arzular seni kandırmasın, orta halli ol ve kararsızlığı bırak!

         Zira dünya, geçici bir gölgeye benzer; öyle ki, her zaman yüklenip boşalır."

83-     "Saçımın ağarması bana ölümü haber veriyor. Akıllı adam yaşlılığında nasihatkabul edendir.

         Evet, gençlik sona erdi ve artık ona geri dönmeyeceğim.

84-     "Rahatlıkta olduğun için gururlanma ve Allah'a şöyle dua et: Allah'ım canımı salim ve nimetini devamlı kıl."

 

Seyyid Ali Hüseynî BOHTÎ



Yeni yorum ekle