Piyasalarda deprem: Sterlin ilk kez doların altına düşebilir

Ct, 24/09/2022 - 14:47

Merkez bankaları haftasında ABD doları karşısında diğer para birimlerinde sert düşüşler görülürken, mali teşvik paketi açıklayan İngiltere'de piyasalarda deprem yaşandı. Sterlin/dolar kuru bir günde yüzde 3,5'lik olağandışı düşüşle 1,08'e kadar geriledi. ABD'nin eski Hazine Bakanı, sterlinin tarihte ilk kez doların altına gerileyebileceği uyarısında bulundu.

Welayet News  - Merkez bankalarının faiz artışları ve resesyon korkuları bu hafta küresel piyasaları sarsarken, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) para birimleri dolar karşısında çakıldı. TL de yeni dibi gördü.

Bu hafta 75 baz puanlık daha faiz artışına giden ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusu ve ABD ekonomisinin dünyanın diğer büyük ekonomilerine kıyasla daha iyi durumda olmasının etkisiyle dolar endeksi, 20 yılın zirvesi olan 113,2 seviyesine yükseldi.

DOLAR ZİRVEDE, EURO VE STERLİN DİPTE

ABD dolarının diğer büyük para birimleri karşısında değerini gösteren dolar endeksinde son bir yıldaki yükseliş yüzde 21’i aştı.

Enerji krizi nedeniyle Avrupa ekonomilerinin resesyona girmesine kesin gözüyle bakılırken Euro/dolar paritesi de 0,96 ile 20 yılın dibini gördü.

İngiltere’de de muhafazakar Liz Truss hükümetinin dün 1972'den bu yana ülkenin en geniş kapsamlı vergi indirimi paketini duyurmasıyla Sterlin/dolar paritesi 37 yılın dibi olan 1,08’e kadar geriledi.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle