İran'dan Kuzey Kore'ye tavsiye: Uluslararası anlaşmalar konusunda verdiği sözü tutmayan ABD'nin davranışlarına dikkat edin

Pt, 11/06/2018 - 18:45

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kasımi, "Kuzey Kore, uluslararası anlaşmalar konusunda verdiği sözü tutmayan ABD'nin davranışlarına dikkat etmesini tavsiye ediyorum” dedi.

Welayet News - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kasımi, İran karşıtı yaptırımların yeniden uygulandığı takdirde Avrupalı şirketlerin ülkede kalıp kalmayacağı konusunda, “Avrupalı şirketlere 90 ve 120 günlük bir mühlet verildi. Ayrıca İran’ın Avrupalı taraflarla yaptığı müzakerelerin sonucunda neler çıkacağını beklemek lazım” dedi.

Yarın Singapur’da ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında yapılması planlanan tarihi zirveye değinen Kasımi, “Kore Yarımadası ile ilgli tutumumuz çok nettir. Bu bölgede barış, istikrar ve güvenlik istiyoruz. Dolayısıyla bu yönde atılan her adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Fakat ABD’nin uluslararası düzeydeki anlaşmalara verdiği yükümlülüklerini yerine getirmemesi konusunda tecrübe sahibi olduğumuz için Kuzey Kore’nin bu konuya dikkat etmesi gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kasımi şölye devam etti: ABD’nin benimsediği politikaları iyimserlikle bakılabilecek derecede değil ve yaşanan son olaylar da bunu doğrulamaktadır. Kore Yarımadası’nın lehine olan barış ve güvenliği destekliyoruz, fakat Amerikan davranışlarına kötümserlikle bakıyoruz.

İran ile AB arasında yeni başlatılan nükleer anlaşma konulu müzakereler hakkında Behram Kasımi "Avrupa Birliği, ABD’nin nükleer anlaşma kararından çok memnun değil. Bunun yanı sıra mevcut anlaşmanın korunmasını destekleyerek İran’ın da anlaşmada kalmasını istiyor. Biz de Çin ve Rusya da dahil Avrupa ülkelerinin ABD'nin geri çekilmesinin olumsuz etkilerini telafi etmek için neler yapabileceğini öğrenmek için AB ile yeni müzakere başlattık” açıklamalarında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Nükleer anlaşmanın diğer tarafları yükümlülüklerini yerine getiremezse, İran mevcut anlaşmada kalamaz. Bu nedenle, son günlerde Tahran’da yapılan nükleer anlaşma konulu oturumda İran’ın anlaşmada kalmasına yönelik gerekli mekanizmalar bulma arayışı vardı" diye konuştu.

 



Yeni yorum ekle