İmam Hasan Muctaba (a.s )'dan üç öğretici Ders

Per, 31/05/2018 - 18:12

1. Bir gün Muaviye İmam Hasan Muctaba( a.s)'a hitaben şöyle dedi :" ben senden daha iyi ve daha üstünüm"

İmam Hasan (a.s) buyurdu: "Bu iddian için bir delil ve kanıtın varmı?

Muaviye cevap verdi:" evet, çünkü çoğunluk beni kabul ediyor ve benim tarafımdadır, ama bir kaç kişi dışında seni kabul eden kimse yok."

İmam Hasan(a.s ) buyurdu:"senin etrafında bulunanlar iki gruptur :

Birinci grup mutii ve uysal diğeri ise mecbur ve çaresiz.

Seni kendi isteğiyle kabul edenler , Allah‘a ve Resule itaat etmeyenlerdir onlar günah ehli olanlardır. mecburiyetten dolayı seninle olanlar ise Allah katında mahzur olanlardır

Sonra şöyle devam etti: Ey Muaviye! Ben senden daha iyiyim demiyorum, çünkü sende üstün faziletler görünmüyor. Nasıl ki Allah yaptığın kötü işlerden dolayı senden faziletleri ve maneviyatı temizlemişse beni de çirkinliklerden ve kötü sıfatlardan arındırmış ve münezzeh etmiştir.

2. Bir çok rivayetlerde İmam Hasan ın abdest alırken renginin solduğunu ve vücudunun titrediği yazılmıştır. İmam Hasan'dan bu değişimin nedenini sorduklarında şöyle cevap vermiştir :" hakikat şudur ki her kim Allah'ın huzuruna gitmek isterse ve onunla raz'u niyaz etmek isterse bu halde olmalı. "

3. Bir gün İmam Hasan (a.s) yemek yiyordu ,bir köpek ona yaklaştı, Imam bir lokma kendisi yiyor bir lokmada köpeğe veriyordu.

Yarenleri dediler:Ey Resullah'ın evladı ! köpek necis bir hayvandır, izin ver onu burdan uzaklaştıralım.

İmam Hasan ( a.s ) buyurdu:"onu rahat bırakın, bu köpek açtır ve ben Allah‘u tealadan utanırım ki kendim yemek yiyeyim ve o hayvan bana yalvaran gözleriyle baksın.

Welayet News



Yeni yorum ekle