Dünyaya düşkünlük vazifeyi yerine getirmeyi engeller ve insanı hak yoldan saptırır

Ct, 26/05/2018 - 02:15

İmam Humeyni (r.a) Enstitüsü Başkanı, İslam kültüründe dünyaya düşkünlükten, insanın vazifelerini yerine getirmesini engelleyen büyük bir afet diye söz edildiğini ifade ederek, ayet ve hadislerde dünya adına kötülenen şeyin dünya sevgisi ve tutkusundan ibaret olduğunu söyledi.

Welayet News - İmam Humeyni (r.a) Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Başkanı Ayetullah Misbah Yezdi, ahlak dersinde yer verdiği beyanatında, günahın insanın ebedî saadetini yok ettiğini belirterek, ilmi olmasına rağmen insanı günaha sokan ve hak yoldan saptıran etkenlerden birinin de dünyaya düşkünlük ve dünya sevgisi olduğunu vurguladı.

İslam kültüründe, dünyaya düşkünlükten, insanın vazifelerini yapmasını engelleyen büyük bir afet diye söz edildiğini belirten Ayetullah Misbah Yezdi, ayet ve rivayetlerde dünya adına kötülenmiş olan şeyin dünyevî hayat ve bu hayata gönül bağlamaktan ibaret olduğunu söyledi.

Ahlaki iyilik ve kötülüğün insanın ihtiyarî davranışlarını ilgilendirdiğini diyen Kum İlim Havzası Müderrisler Camiası üyesi, “Ontolojik açıdan, dünya ve Allahu Teala’nın yarattığı bütün varlıklar iyidir ama konumuz bununla ilgili değil, konu insanın meselelere karşı sergilediği ve iyi ya da kötü diye taksim olunan davranış ve amelleriyle ilgilidir” diyerek, şöyle dedi: “Yemeğin yenilmesi ve yeme eğilimi kötü değil, ama insanın bu konuda ifrat ve tefrite düşecek şekilde aşırıya gitmesi kötü sayılır. O yüzden eşya ile ilişkilenme tarzı ve keyfiyeti ahlakın konusunu teşkil eder, yoksa nesnel eşyanın ahlak bahsiyle bir ilgisi yoktur.

İnsan ruhunun tekamül etmesi için kullanılması gereken pek çok istidadın Allahu Teala tarafından insanın yapısına konulduğunu vurgulayan Ayetullah Misbah Yezdi, şunları belirtti: “İnsanın tekamül etmesiyle birlikte insanda ilahi rahmetin hassına muhatap olma liyakati oluşur. Emire-l Mü’minîn Hz. Ali, dünya ilahi evliyanın ticarethanesidir, diye buyurmaktadır. İnsan bu dünyada bir iş yapmazsa gelişemez, terakki edemez. Dünya insan için yetişme ve sınanma yeridir; kimlerin istidadı var, kim nasıl davranacak ve insanlar imtihanlarını versinler diye ölüm ve hayat yaratılmıştır”.

“İnsan eğer dünyayı sınama yeri olarak görürse dünyevî hiçbir cilveye gönül bağlamaz. Allahu Teala insanı cennete gitmesi için yaratmıştır ve cennete gitmenin yolu dünyevî imtihanlardan başarıyla, başı dik bir şekilde çıkmaktır”.

“Hedefin ne olduğunu bilirsek sadece ilahi rızayı ilgilendiren vazife ve ödevimize yoğunlaşırız. Cennete nail olmak ve ahirette yüce bir makama varmak için insanın iman etmesi lazım, gereken çaba ve gayreti göstermesi gerekir, zira tembellik yaparak hiçbir iş ileriye gitmez. İnsan dünyaya temel bir hedef olarak değil, ebedî saadete erişmenin bir aracı olarak bakmalıdır”.   

Welayet News 



Yeni yorum ekle