YSK, HDP'nin Şırnak birinci sıra adayını reddetti

Cu, 25/05/2018 - 12:26

HDP'nin Şırnak'tan birinci sıradan aday gösterdiği Güngen'in adaylığı iptal edildi.

Welayet News - Yüksek Seçim Kurulu, 24 Haziran milletvekilli seçimleri aday listesi üzerindeki çalışmaları sonucunda Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Şırnak'ta birinci sıradan aday gösterdiği Abdullah Güngen'in memnu haklar açısından adaylık şartını taşımadığına hükmetti. Güngen'in Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 314/2 maddesi gereğince 7 yıl 6 ay hapis cezası almış olması ve bu cezasının 27 Mart 2014 tarihinde kesinleştiği, 13 Eylül 2017 tarihinde de yerine getirildiği öğrenildi. Ancak Güngen'in yasaklanmış haklarının geri verilmesine dair bir kararı olmadığından seçilme engelinin ortadan kalkmamış olduğuna hükmedildi.

Kararın HDP’ye bildirilmesinin ardından Güngen, memnu hakların iade edilmesi için başvuruda bulundu. Ancak mahkeme tarafından Güngen'e memnu hakları iade edilmediği için listede yer almayacağı öğrenildi. Bu durumda Güngen’in yerine başka bir isim aday gösterilecek.

Konuya ilişkin açıklama yapan Güngen, şöyle dedi:

"Bu bir siyasi karardır. Bunun hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Sadece benim dosyamla ilgili değil başka bir kaç adayın daha veto edildiğini duydum. AKP'nin Şırnak'ta bilinçli bir şekilde özel politika uyguladığını biliyoruz. Burada valilik bile AKP teşkilatı gibi çalışıyor. Bu benim şahsımda HDP'ye Kürt halkına dönük bir karardır.  Bu saatten sonra yükümüz daha ağır. Benim yerime gelecek olan her kim olursa, onunla birlikte bu karara tepkimizi Şırnak'ta tüm vekillikleri alarak göstereceğiz. Biz bu partiye koltuk, mevki için gelmedik. Biz partimizin her kademesinde çalışmak için geldik."

 



Yeni yorum ekle