Efrin Halkı Yurdlarından Edilirken...

Sa, 15/05/2018 - 22:31

Suriye içi göçmenler Efrin kentine taşınırken Efrin halkı zorla ve tehditler altında yurdlarından ve topraklarından çıkarılmaya devam ediliyor.

Suriye Kuzeyinde yer alan Efrinde AKP işgalci güçleriyle ona bağlı örgütler o bölgenin demografik yapısını değiştirmeyi sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, geçen hafta Efrin kantonuna Suriye içi göçmenlerin yanı sıra Filistinlli sığınmacıların taşınıp yerleştirlidiğini bildirdi. Mayıs ayının dördünde 618 Suriyeli göçmen Efrinin Deyr Balut köyüne yerleştirlidi. Komiserlik Şamın Güneyinde yer alan Carmuk kampından yüzlerce Filistnli sığınmacının Kuzey Halep ve Efrine getirldiğini doğruladı. Ayrıca bağımısız ve sivil örgüt olan ACU, 6000 göçmenin Şamın Güneyinden Efrin bölgesine götürlüp yerleştirdiğini bildiriyor.

Bu gelişmeye karşı Halk Savunma Güçü YPG, Efrinin nüfus değişimini kabül etmediğini açıkladı. YPG’nin açıklamasında, Efrin halkını göçe zorlarken başka yerlerden göçmenleri buraya yerleştirmenin temel insan haklarına aykırı olduğu ifade eidliyor. BM’nin verilerine göre AKP hükümetinin Efrine Ocak ayından Mart ayına kadar sürdürdüğü saldırılar sonunucda 137 000 insanın yurdsuz kaldığı biliniyor. Saldırılar sonuncunda evlerinden ve yurdlarından edilen Efrin halkının çoğu, çok zor koşullar altında Tel Rıfat yakınlarında bulunan sığınma kampalrında hayatta kalma mücadelesi veriyor. AKP hükümetinin saldırıları başladığında YPG, bu saldırların hedeflerinden birinin Suriye devleti karşıtı göçmenlerin bu bölgeye getirilmesi olduğunu söylemşti. Efrin sivil halkına ise her gün şiddet artıyor. Kuzey Suriye aktivisti İlham Ehmed, Efrin insan hakları derneği eşbaşkanı Muhammed Cemil’in iki aydan beri kaçırıldığını duyurdu. Efrin kantonu memurlarından olan Hanan Nasanın cesedi ise bulunduğunda öldürülmeden önce işkence edildlği tesbit edildi.

Bağımsız kurum olan ‘Efrin Tıp Merkezi’ ise Rojava sisteminde yer almayan sivillerin de Türk askerleri ve onlara bağlı gruplar tarafından şiddete maruz kaldığını tesbit ettiklerini açıkladı. Kürt ses sanatcısı Aslan Can ve bağımısz gazeteci Ahmed Şerif bu güçler tarafından sınırdışı edildi. Elli yaşında olan yerel dengbej Abdekadir Kalsli’nin ve oğlu Halid Kalsli’nin öldürülmelerinin ardında işgalci güçlerin olduğu düşünülüyor. Özellkle Kadınlara her gün artan şiddet ve cinsel taciz tehdidi Efrinin en büyük sorunlarından biri. Bu tehdit ve korku yüzünden aileler şehri terk etmeyi yeğliyor. ANHA haber ajansı, Buşra Yusuf Şeyhonun kaçırlıdığını haber yaparken Efrin Tıp Merkezi Zozan Beşir Süleymanın sınırdışı edildiğini doğruladı. 

 

Emir Sina



Yeni yorum ekle