Irak'ta Neler Oluyor? Haşd Şabi Yeşil Bölgede

Per, 27/05/2021 - 09:45

Bilindiği gibi Irak Direniş Grupları Koordinasyon Merkezi üç gün önce bir açıklama yaparak, Irak topraklarından çekilmesi için Amerikan işgalcileri için verilen sürenin dolduğunu bildirerek, bundan böyle Irak'ta Amerikan teröristlerine yönelik saldırıların tırmanacağı uyarısında bulunmuştu.

Welayet News  - Bu doğrultuda açıklamanın üzerinden sadece 5 saat geçtiğinde Amerikan işgalcilerine karşı 5 operasyon düzenlenmiş ve daha sonra operasyonlar devam etmişti. Haşd Şabi komutanı tutuklanıncaya kadar 8 operasyon düzenlenmişti.

Bu operasyonları bahane eden Irak Başbakanı Mustafa Kazımi Haşd Şabi'nin üst düzey komutanlarından Kasım Muslih'i istihbarat servisine tutuklattı. Muslih aynı zamnada Ayn el-Esed üssüne yapılan saldırıdan sorumlu tutularak tutuklandı. Kasım Muslih’in gözaltına alınmasının ardından, Haşdi Şabi güçleri Yeşil Bölge’deki hükümet sarayına giden asma köprü boyunca askeri güçlerini takviye etti ve yeşil bölgeyi 200 araçlık Haşd Şabi konvoyu ile kuşattı.

Yaşananların ardından ABD Büyükelçisi kaçtı.

Haşd Şabi Tugayları, Kazımi, Ebu Ragif ve Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği binasını kuşattı. Muslih’in gözaltı emrini veren Ebu Rağif, ABD büyükelçiliği yakınındaki evinden Yeşil Bölge'deki istihbarat karargahına kaçtı. İmam Ali Tugayları da Yeşil Bölge içinde konuşlanmaya başladı.

Kerbela'da, Haşd Şabi ve komutanlarıyla dayanışma gösterisi düzenlendi. Başbakan Kazımi protesto edildi ve ABD ajanlığıyla suçlandı.

Daha sonra Kasım Muslih  yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Direniş gruplarına yakın Fetih Koalisyonu Milletvekili Falih el-Hazeli sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, gözaltına alınan Muslih'in serbest bırakıldığını belirtti. Haşdi Şabi güçleri, Muslih'in serbest bırakılmasının ardından Yeşil Bölge'den geri çekildi. Muslih'in serbest bırakılması ardından Bağdat sokaklarında sevinç gösterisi yapan Haşdi Şabi, Başbakan el-Kazımi’yi protesto etti.

Bilindiği gibi işgalci Amerika ordusu 3 ocak 2020 tarihinde Bağdat havalimanı yakınlarında Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Vekili Ebu Mehdi el Mühendis'e suikast düzenlemişti.

Saldırının ardından Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesi, genel bir talep haline dönüştü. Bu doğrultuda Irak parlamentosu 5 Ocak 2020'da Amerikan askerlerinin çekilmesini öngören kararı onayladı.

Irak halkı da işgalin ülkelerinden çıkmasını talep etmiş ve bir milyonu aşkın Iraklının katılımıyla düzenlenen yürüyüşte, Amerikan askerlerinin bir an evvel Irak topraklarını terk etmesi istenmişti.



Yeni yorum ekle