Direnişin Golan’daki operasyonu siyonist rejimin cinayetlerine sınırlı bir tepkiydi

Cu, 11/05/2018 - 18:22

Bölge konularında uzman Sadullah Zariî, Siyonist rejimin Golan’a yönelik saldırıyla “son savaş”ın başladığını ve defterinin dürüleceğini düşündüğü için Rusya’ya, ‘İran’ın girişimine mani olun’ dediğini söyledi.

Welayet News - Uluslararası uzmanı Sadullah Zariî, bu haftaki Tahran Cuma hutbesi öncesinde yaptığı konuşmada, bölgesel gelişmelere temasla, bölgemizin önemli ve stratejik bir değişimle karşı karşıya geldiğini,  dün Golan’da meydana gelen ve siyonist rejime büyük bir darbe vuran olayın stratjik değişimin belirtilerinden olduğunu söyledi.

Zariî, Lübnan’da yaşananlar ve Hizbullah’ın son seçimlerdeki zaferinin de bölgedeki bu büyük dönüşümün nişanesi olduğunu sözlerine ekledi.

“Golan’da yaşanan hadise İsrail için büyük bir istihbarat süpriziydi” diyen Zariî, İsrail’in askeri, siyasi ve istihbarat bakımından üç büyük yenilgiye maruz kaldığını, bir aydır İsraillilerin Suriye’deki İran güçleri tarafından askeri bir operasyonun yüksek ihtimalinden söz ettiğini ve bu operasyona kesin gözle baktıklarını belirterek, şunları vurguladı: “İsrailliler bu olayın yaşanmaması için çeşitli girişimler başlattılar. Netenyahu Putin’le bir araya geldi ve İran’la olan ilişkilerini kullanarak Putin’den İran’ın misillemede bulunmasına mani olmasını istedi. Ayrıca, Amerikalı ve Avrupalı yetkililerle de görüşerek onlardan İran’ın İsrail’e karşı bir gişimde bulunmamasını acizane talep etti. Hatta Amerika Dışişleri Bakanı da İran’ın temkinli olmasını vurgulamıştı”.

Suriye’de direniş güçlerinin bir takım mevzilerinin bulunduğunu ve sürekli yaptıkları geniş çaplı saldırılara rağmen İsraillilerin bunların yerini saptamaktan aciz olduklarının farkına vardıklarını anımsatan bölge konuları uzmanı, sözlerine devamla şunları tasrih etti: “İsrailliler büyük maliyetler harçadığı güçlü teçhizatlar ve ihstihbarat sistemleri üzerinden güç gösterinde bulunuyorlardı. T-4 hava üssüne yapılan saldırıdan beri askeri ve istihbarat sistemleri en üst düzeyde alarma halindeydi ve direnişin her hereketini gözetliyorlardı. Ama tüm bunlara rağmen, direnişin katyuşaları ve füzleri Golan’ı hedef alıp iki saat boyunca bu bölge İslam ordusunun ağır ateşi altında olduğu sırada İsrailliler hiçbir şey yapamadılar”.

“Bu saldırıda siyonistlerin önemli bilgi toplama ve analiz etme merkezleri tamamen yok edildi, onlarca etkili üyeleri helak oldu ve İsrail istihbarat sistemi, direniş cephesinin güvenlik istihbarat sistemi karşısında başarısız kaldı”.

Zariî, şöyle devam etti: “Bu saldırı sırasında ve akebinde Netenyahu ve savaş bakanı Avigdor Lieberman Avrupalılar yoluyla bize, ‘El çekin, size güvence veriyoruz ki artık üslerinize saldırmayacağız” mesajını verdiler. Bunun nedeni şudur; bu saldırı yapıldığında İsrailliler son savaşın başladığını, defterlerinin dürüleceğini düşündüler ve bu yüzden Ruslara, ‘İran’ın girişimine engel olun’ dediler. Ama İsrail’in Perşembe günü gördüğü şey, yaptığı cinayetlere karşı sınırlı bir tepkiydi”.

“Perşembe operasyonu, Nekbe Günü ve Amerika elçiliğinin Kudüs’e taşınması arefesinde oldu ve Amerika girişimlerinin İsrail için güvenlik getirici girişimler olmadığını gösterdi. Perşem günü yaşanan hadise, hekeza Lübnan seçimleri, direniş cephesinin siyonist rejime ve hamilerine karşı askeri, güvenlik, istihbarat ve siyasi bakımdan galip geldiğinin göstergesidir”.

“İran’ın bölgede siyasi, içtimai, kültürel ve askeri bakımdan güçlenerek milletler arasında özel bir konum elde ettiğini ve düşmanların artık İran’ı bölge için bir tehdit olarak gösteremeyeceğini” belirten Zariî, son olarak ise, “Amerika’nın bölgeden çıkma zamanı gelmiştir. Yankın bir zamanda bunun gerçekleştiğini göreceğiz ve bölgemiz özgür, abad bir bölge haline gelecektir” diye ifade etti.        

Çev.: Mehmet Gönül

Welayet News



Yeni yorum ekle