İmam Hamanei'nin Nükleer Anlaşma ile İlgili Açıklamalarından 10 Önemli Nokta

Per, 10/05/2018 - 11:06

İslam İnkılabı Rehberi İmam Hamanei dün sabah Farhangian Üniversitesinde öğretmenler günü münasebetiyle düzenlenen programa katıldı ve binlerce üniversite öğrencisi ve öğretmenden oluşan katılımcılara yaptığı konuşmada Trump ve nükleer anlaşma ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Welayet News - Geçtiğimiz gün ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada Amerika'nın nükleer anlaşmadan resmen çıktığını açıklamış ve hemen ardından yeni yaptırımlar uygulanması kararını imzalamıştı. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de geçtiğimiz akşam Amerika'nın nükleer anlaşmadan çıktığını açıklamasının ardından, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada şunları söyledi: Artık nükleer anlaşma İran ile 5 ülke arasındadır. 5+1 artık bir üyesini kaybetti ve bundan sonra 6 ülkenin taahhütlerini ne kadar yerine getireceğini bekleyip göreceğiz. Dışişleri Bakanlığına önümüzdeki hafta 5 ülke ile müzakerelere devam etmeleri talimatını verdim. Eğer bu ülkelerin tamamıyla nükleer anlaşmanın devamı konusunda anlaşırsak Amerika'ya rağmen nükleer anlaşma devam eder ancak eğer menfaatlerimizin korunmadığını görecek olursak kendi kararımızı açıklayacağız. 

İmam Hamanei'nin konuşmasında dikkat çeken noktalar ise şunlardır: 

"3 Avrupa ülkesine güvenmeyin"

1- Defalarca şunu dile getirdik "Amerika'ya güvenmeyin", işte bu da sonucu. 3 Avrupa ülkesiyle müzakere konusunda da şunu söylüyoruz; bunlara güvenmeyin ve yapılacak tüm anlaşmalar için gerçek teminatlar alınmalı ve uygulanabilir olmalıdır aksi takdirde bu şekilde devam edilemez. 

"Avrupalıların bize gerçekçi ve güvenebileceğimiz teminatlar vermesi uzak bir ihtimaldir" 

2- Eğer Avrupalılardan kesin ve güvenilir teminatlar alırsanız, elbette bu çok uzak bir ihtimaldir, sorun yok devam edebilirsiniz, aksi halde bu şekilde devam edilemez. 

"Yetkililer büyük bir sınavda; acaba bu halkın saygınlığını ve iktidarını koruyacaklar mı yoksa korumayacaklar mı?" 

3- Yetkililer büyük bir sınavla karşı karşıya kalmış durumda; acaba bu halkın saygınlığını ve iktidarını koruyacaklar mı yoksa korumayacaklar mı? Halkın saygınlığı ve menfaatleri gerçek anlamda korunmalıdır. 

"Yanlış yapıyorsunuz" 

4- Bu durum 10'dan fazla yalana ek olarak, İran halkını ve İslam Cumhuriyeti'ni de tehdit etmektedir ve ben İran halkı adına ona şunu diyorum " siz hata ediyorsunuz". 

Bazı tanınmış kişiler neden nükleer enerji konusu hakkında düşünüyorsunuz diyorlar" 

5- Nükleer ve yaptırımlar konusu başladığında, bazı tanınmış kişiler bana şunu söylediler " neden nükleer enerji konusunda düşünüyorsunuz", Amerikalıların size karşı düşmanlık beslememesi için bu konuyu bir kenara bırakın. 

"Amerika'nın düşmanlığı ve bahane arayışı son bulmadı" 

6- Nükleer enerji konusunu İran karşıtlarının istediği şekilde kabul ettik ve sorumluluk aldık ancak Amerika'nın düşmanlığı ve bahane arayışı son bulmadı. 

"Amerika İslam Cumhuriyeti'nin özüne karşıdır" 

7- Eğer yarın artık füze üretmediğimizi veya menzilini kısalttığımızı ilan edersek bu konu son bulacaktır ancak kesinlikle bir bahane ve yeni bir konu öne süreceklerdir çünkü onların bizimle olan davası daha derindir ve Amerika İslam Cumhuriyeti'nin özüne karşıdır. 

"Trump da bir gün toprak altına girecek ancak İslam Cumhuriyeti ayakta kalacaktır" 

8- İmama Hamanei açıklamaların devamında, Trump'ın kötü davranışlarını beklenen davranışlar olarak tanımladı ve Amerika'nın çeşitli mevkideki yetkililerinin inkılaptan sonra İran'a karşı düşmanlıklarının sürdüğüne işaret ederek şunları söyledi: İran halkına karşı düşmanlık besleyenler şuan hayatta değiller ancak İslam Cumhuriyeti hala ayaktadır, bu beyefendi de bir gün ölüp toprak altına girecektir ancak İslam Cumhuriyeti aynı şekilde dimdik ve sağlam kalacaktır. 

"Muhterem yetkililer çok uğraştılar ancak başaramadılar" 

9- Bu şartlardan biri, yaptırımların kaldırıldığına ilişkin yazılı bir teminat ve dönemin başbakanı tarafından bu kararın imzalanmasıydı, elbette muhterem yetkililer bunun için çalıştılar ancak başaramadılar ve sonuç bu oldu; İran iki buçuk yıl boyunca taahhütlerini yerine getirmesine rağmen ABD Başkanı nükleer anlaşmadan çıkmakla birlikte İran halkını tehdit de etmektedir!

"Halk ve İslam rejimi ile düşmanlık" 

10- Amerikalıların derin ve sürekli düşmanlığı, bana ya da ülkemizin herhangi bir yetikilisine karşı değildir, bu düşmanlık aslında İslam rejimine ve bu rejimi seçen ve bu yolda hareket eden halka karşıdır.

 



Yeni yorum ekle