İslam dünyasının sorunları Kur'an maarifine dönüşle çözülür

Pt, 23/04/2018 - 14:02

İlmi Havzalar müdürü Ayetullah A’rafi, İslam dünyasındaki sorunların Kur'an maarifine dönüşle çözüleceğini belirterek, toplumu ilgilendiren meselelerin Kur'an’a göre düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Welayet News - İmam Kazım (a) İlim Medresesi konferans salonunda bugün (Pazar) ikindi saatlerinde düzenlenen İkinci Uluslararası Kur'an Yarışması’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada Kuran maarifine yönelik teveccühün önemine değinen Ayetullah A’rafi, “Kur'an maarifinin büyük bir kısmı İslam mezhepleri arasında müşterektir ve Ehli Beyt (a) izleyicilerine özgü rivayetlerde de zengin bir hacimde Kuran’la ilgili nitelemelere şahit olmaktayız” diye ifade etti.

“Söz konusu vurguların, Kur'an’ın düşünce, kültür ve medeniyetin ekseni olduğunu gösterdiğini ve İslam medenetinin özelliği Kur'an eksenli oluşunda yattığını” diyen Ayetullah A’rafi, “Kur'an ve Kur’ani maarife ilişkin ömemli olan nokta şu ki, Kur'an’ın huzurunda hazır olursak ancak bu büyük kitabın kendisini bize açacağını ve toplum arasında, ruhumuzda ve dünyamızda medeniyet kuracağını” tasrih etti.

Toplumsal sorunların çözüm yolunun toplumsal meselelerin Kur'an’a göre düzenlenmesinde olduğunu savunan Ayetullah A’rafi, şunları belirtti: “Hepimiz el ele verip toplum meselelerini Kur'an ekseninde düzenlersek o zaman Kur'an şifa olur, nur olur ve beşeri-İslami toplumu felaha erdirir”.

“Bu Kur’ani yarışmalar yeni ufuklar açmalı ve ilmi merkezlerin tefsir alanında yeni sahalara doğru hareket etmesine vesile olmalıdır”.

“Beşeri toplumda bulunan mevcut sorunlar Kur'an’a sunulmalı ve İslami toplumun düzenlemelerinde Kur'an’dan yararlanabilmemiz için, Şehit Sadr ve diğer ulama gibi büyük şahsiyetlerin yeni ufuklar açması gerekir”.

“Kuran baştan başa nurdur, şifadır ve hidayettir. Kur'an’ın yüksek huzuruna soruyla, arayış ve susamışlık hali içinde çıkarsak işte o zaman bu vahiy kitabı yolumuzu açacaktır. Kalkınma, Kur'an’ı anlama ve ondan faydalanma anahtarının burada saklı olduğu bilinmelidir”.

“İslam İnkılabı söylemi de bu yol ve yöntemde ısrar eder. Bu yarışmalarda talebeler ve alimlerin himmeti ile bu yönde hareket etmeye ihtiyaç vardır”.

“Söz konusu yarışmalar uluslararası boyutu nedeniyle bütün İslami fırkaların Kur'an araştırmacılarını, Kur'an severlerini bu ilahi kitap etrafında bir araya getirebilir ve bu yarışmalardan beklenilen de budur”.

“Dünyanın bu günkü sorunları Kur'an maarifinden uzak kalmanın sonucudur ve eğer İslam düşmalarının bize saldırdıklarını görüyorsak Kur'an’dan uzaklaştığımız içindir”.

“Şeytani düşünce ve kültürü dünyaya hakim kılma peşinde olan sulta düzeni, Kur’ani medeniyet düşüncesinin dirilmesinden korkmaktadır. Bu tür yarışmaların bizi bu medeniyet düşüncesine yakınlaştırması gerekir”.

Ayetullah A’rafi, konuşmasının sonunda, “Değil sadece İslam dünyası, belki bütün dünya Kur'an’ın mesajını dinlemelidir. Kuran’ın yolu, ilim ve matık yoludur ve mantıka karşı durulan yerde direnilmesi gerekir” diye anımsttı.

Welayet News     

Tags: 


Yeni yorum ekle