Katar ve Britanya’nın ortak askeri tatbikatının perde arkası

Ct, 21/04/2018 - 13:37

Katar savunma bakanlığı, bu ülkenin ve Britanya’nın deniz kuvvetleri 19 Nisan’da Fars körfezinde ortak askeri tatbikat düzenlediklerini duyurdu.

Welayet News - Britanya, Fars körfezinin en eski yabancı aktörlerinden biridir. Nitekim Fars körfezi bölgesinde bazı ülkelerin suni ada inşaatı, korsan İsrail rejiminin bölgede varlığı ve Arap emirlikleri arasında sınır anlaşmazlığı gibi bir çok sorunun perde arkasında Britanya devletinin Fars körfezindeki sömürücü varlığı yatmaktadır.

Gerçi Britanya devleti 1970’li yıllara girildiği bir sırada Fars körfezinden çekilme stratejisini izlemeye başladı, fakat her zaman bu önemli bölgede önemli rol ifa etmeye devam etti. Bu arada Britanya son yıllarda bir kez daha Fars körfezi bölgesine geri dönme politikasına yöneldi ve bu doğrultuda geçenlerde Bahreyn’de askeri üs açtı ve bölge ülkeleri ile de ortak askeri tatbikat düzenlemeye başladı.

Gerçekte Britanya’nın Fars körfezine ortak askeri tatbikat düzenlemek ve bölge ülkelerinin içişlerine karışmakla geri dönüşü, tarihi “böl, yönet” politikasına dayanan bir stratejidir.

Yine aynı doğrultuda Katar ve Britanya 2017 yılında kara, deniz ve hava kuvvetlerinin katılımı ile dört askeri tatbikat düzenledi. Bu tatbikatların sonuncusu 20 Kasım 2017 tarihinde düzenlendi. Geçen günkü askeri tatbikat ise Londra ve Doha’nın 2018 yılında ilk ortak askeri tatbikatıydı.

Bu arada Britanya devleti Fars körfezindeki geleneksel ve tarihi misyonunu, yani bölge ülkeleri içinde ve aralarında tefrika yaratmak ve bu ülkelerin içine nüfuz etmekle kazandığı müdahaleci gücünü yeniden kazanmaya çalıştığı gözleniyor.

Gerçi Britanya Fars körfezindeki emirliklerin liderleri ile yakın ilişkisi söz konusudur ve bu emirliklerin liderleri Londra’nın nüfuzu altında sayılır, fakat buna karşın Londra yönetimi son aylarda Katar ile Arabistan ve üç müttefiki yani Bahreyn, Mısır ve BAE arasında tırmanan gerginliği gidermek için hiç bir çaba harcamamaktadır. Çünkü Britanya’nın özellikle Arap dünyasında çıkarları “böl, yönet” politikasına bağlıdır. İran’ın Umman’daki eski büyükelçilerinden Ali Ekber Sibuye bu konuda şöyle diyor: Londra bu tür gerginliklerin zemininde silah satışı gibi iktisadi çıkarlarını ve bu ülkelerin üzerindeki nüfuzunu temin ediyor. Bölgede tüm gelişmeler, hatta Riyad’ın davranışında yaşanan değişiklik İngiliz senaryo çerçevesinde izleniyor. Gerçekte Britanya günümüze dek bölgede tüm gerginliklerin baş tasarımcısıdır.

Öte yandan bu tür askeri tatbikatların düzenlenmesi ve Batılı devletlere güvenlik bakımından bağımla hale gelinmesi ne Fars körfezi bölgesi, ne de bu bölgede yer alan ülkelerin güvenliğine katkısı olmuş, ne de istikrarsızlığın ve güvensizliğin yayılmasını engelleyebilmiştir.

Gerçekte Britanya ve diğer Batılı devletler bölgede terör, şiddet ve huzursuzluğun yayılmasında doğrudan rol ifa eden devletlerdir. Nitekim Suriye’ye yapılan son tecavüzü de bu zümrenin Suriye’de besledikleri teröristlerin hezimetini önlemek için düzenlenen bir saldırıdır.

Tags: 


Yeni yorum ekle