ŞABAN AYININ FAZİLETİ VE YAPILAN İBADETLER

Per, 19/04/2018 - 21:35

Şaban ayı Allah’a yakınlaşmak isteyenler için çok değerli bir aydır. Bu ayda öyle bir kimse doğmuştur ki Yüce Allah onun vasıtasıyla tüm seçtiği Peygamberlere, dostlarına ve seçkinlere zafer vaadi vermiş ve O Mubarek zâtın aracığıyla dünya zulüm ve karanlığa büründükten sonra Adalet ve Hakla doldurulur.

Welayet News - Bu ayın önemini bilmek için bu kafi ki bu ay Resullah ( s.a.a )'ın ayı olarak adlandırılmıştır ve Resullah ( s.a.a ) buyurmuştur:" Şaban benim ayımdır, kim bu ayda bana yardım ederse Allah onu af eder." Ve “Şaban Ayının, Şaban olarak adlandırılmasının sebebi müminlerin rızıklarının bu ayda taksim edilmesinden dolayıdır.”

Başka bir hadiste şöyle buyurmuştur :“Recep Ayının diğer aylar üzerine fazileti, Kurân-ı Kerim’in diğer kitaplar üzerine üstünlüğü gibidir. Şaban’ın diğer aylar üzerine üstünlüğü, benim diğer peygamberler üzerine fazlım gibidir. Ramazan’ın diğer aylar üzerine fazileti, Allah Teâlâ’nın, yarattığı varlıklar üzerine fazlı gibidir.”

“Şaban Ayı girince, nefsinizi temizleyin ve bu ay boyunca niyetlerinizi iyi ediniz.”

İslam Peygamberinin (s.a.a) şöyle buyurduğu geçer: “Şaban Ayı, Recep Ayı ile Ramazan Ayı arasında bir aydır. Fakat insanlar onun faziletinden gafildir. Hâlbuki onda kulların amelleri, Rabbü’l-Alemîn’e yükselir. Ben de oruçlu olduğum halde amelimin Allah’a yükselmesini severim.” ve başka bir hadiste şöyle geçer " Beni peygamberliğe seçen (Allah’a) and olsun ki, kim bu ayda bir hayır ve iyilik kapısına yönelirse, tuba ağacının dallarından birisine tutunmuştur ve o, onu cennete ulaştırır. Kim de bir şer kapısına yönelirse, bu günde, zakkum ağacının bir dalına tutunmuştur ve onu ateşe götürecektir.”

İmam Ali( a.s ) buyuruyor:"* Resullah’ın bu ayda oruç tutun çağrısını duyduğumdan beri hiç bir zaman bu ayın oruçundan gafil olmadım ve ömrüm boyu bu fazileti elden vermiyeceğim eğer Allah isterse"

Diger bir hadiste Hz. Ali’ye (a.s.) sormuşlar: “Hayırlı ameller nelerdir?” O Hazret şöyle buyuruyor: “Hak Teâlâ Şaban Ayı’nın cennetin kapılarını iyi ve takvalı kullarına ardına kadar açar ve onları en güzel nimetlerle ödüllendirir.” “Bu ödülleri ve mükâfatları nasıl elde edebiliriz?” diye soranlara şöyle buyuruyor: “Şaban ayına mahsus çeşitli ameller (oruç tutmak, istiğfarda bulunmak ve dua ederek) bu ameller; Namaz kılmak, zekât vermek, iyiliği önermek, münker’den (kötülük ve küfür)’den sakınmak ve sakındırmak, ebeveyn (ana-baba)’a saygı göstermek, akrabalara, komşulara ve yoksullara yardım etmektir.” Şaban ayında Allah adına ve O’nun emirlerine uyarak yapılan güzel ameller sayesinde insan, hastalıklardan, kötülüklerden, günah işlemekten korunur, dünya hayatını da mutlu ve huzurlu yaşar. Ayrıca bu güzel amelleri işleyen mümin kişi şeytan’ın tasallutundan kendini korumuş olur."

İmamı Rıza (a.s) buyurmuştur: Her kim Şaban Ayı’nda Hak Teâlâ’dan 70 defa istiğfarda bulunursa Allah-u Teâlâ onun günahları gökteki yıldızlar adedice de olsa bağışlayacaktır.”

Şaban ayına mahus olan ve en önemli duası " Münacat-ı Şabaniye "dir

Ama bu münacattan başka yapılacak bir çok zikir ve ibadette rivayet edilmiştir. İbadetlerden biri gücü yetecegi kadar oruç tutmaktır. İmam Sadık (a.s)’dan nakl edilmiştir :" Her kim bu ayın birinde oruç tutarsa cennet ona nasip olur, her kim iki gün oruç tutarsa Allahu Taala gece ve gündüz rahmet gözüyle ona bakar ve her kim üç günü oruç tutarsa Allahu Taalayı Arş-u ala' da ziyaret eder."

Bu ayda çokça selavat getirmek, bu aya özel namaz kılmak ( iki rekatlık bir namaz her rekatte bir fatiha, yüz قل هو الله احد suresi ) ve namazdan sonra yüz salavat. Bu namazı kılan kimsenin dunya ve ahiret istekleri icabet edilir eğer Allah dilerse.

Sadaka vermek hatta bir hurma tanesi kadar olsa bile Allah sadaka verenin bedenini Cehennem ateşinden korur. Her gün 70 kere "esteğfirullah ve eselu-hut -teuvbe" zikrini söylemek .

Şaban ayının en faziletli günleri 3. gününde İmamı Hüseyin(a.s) mübarek doğumu, 4. günü Hz. Ebulfazlı Abasın doğum günü, 5. günü İmamı Zeynülabidin’in(a.s) mübarek doğum günü, 15. günü ise İmam Sahibuz Zaman’ın mübarek doğum günlerin bu ayda meydana gelmesidir.

Allahu Taala'nın dua ve ibadetlerimizi kabul etme umuduyla.

Welayet News



Yeni yorum ekle