İlahi vazifeyi yerine getirme yolunda başkalarının kınamasından korkmamak gerekir

Per, 19/04/2018 - 14:59

İmam Humeyni (r.a) Enstitüsü Başkanı Ayetullah Misbah Yezdi, ilahi ödevleri ve Allah’ın emirlerini yerine getirme yolunda insanın hiçbir kınama ve suçlayıcılıktan korkmaması imandaki kemalin göstergesi olduğunu vurguladı.

Welayet News - İmam Humeyni (r.a) Eğitim ve Araştırma Entitüsü Başkanı Ayetullah Muhammed Taki Misbah Yezdi, geçtiğimiz Çarşamba günkü ahlak dersinde, hadislerde imanı kamilleştiren etkenlere işaretle, “Hadislerde, sevinci ve öfkesi  hakkın yörüngesinden çıkarmaması için insanın dikkatli olması gerektiği tavsiye edilmiştir” dedi.

Ayetullah Misbah Yezdi, “Güçlendiğinde insanın istediği her şeyi yapmaması, girişimlerinin ilahi emirler ve topluma hizmet doğrultusunda olması imanın gereğidir. İnsan ilahi ödevleri ve Allah’ın emirlerini yerine getirme yolunda hiçbir suçlamadan korkmuyorsa bu imanın kemalini gösterir” diye sözlerine ekledi.

İlahi vazifelerle amel etme yolunda kimsenin kınamasından korkmamak gerektiğini belirten Kum İlim Havzası Müderissler Camiası üyesi, “İmanın kamil olması halinde can ve malın insanın vazifesini yapması önünde engel olmacağı gibi başkaların kınamasının da etkili olmayacağını” ifade ederek, devamla şöyle dedi: “İnsan kendi vazifelerini Ehli Beyt (a) ve Kuran’ı Kerim’in düsturlarına uygun şekilde eda etmelidir. İmanın kemalinin diğer bir özelliği, insanın kendi işlerini riyakarlık için değil, ilahi rıza için yapmasıdır”.

“Mü’min insan dünya ve ahireti için çaba gösterir” diyen Ayetullah Misbah Yezdi, şunları belirtti: “İmam Sadık (a), ‘insanın imanı dini vazifesini teşhis etmediği ve zorluklara karşı sabırlı olmadığı sürece kamil olmaz’ diye buyurmuştur”.

“İnsan hemen bir musibet ve zorluk yüzünden bütün hayatını tatil etmemeli, sabırlı olmayı bilmelidir. Bireylerin bütün eğilimleri dinle uyumlu değildir, din sadece kimi örneklerde ruhsat vermiştir. Eğer mü’min doğru iman etmişse dinin ruhsat vermediği yerlerde şehveti ayak altına almalı ve kendi dinine uymalıdır”.

İnsanın sadece Allah Teala’ya güvenmesi gerektiğini vurgulayan Kum İlim Havzası seçkin Üstadı, “Eğer insan Allah’a itimad ederse kendisi için kafi gelecektir, elbette bu insanın çaba göstermemesi demek değildir, aksine, yerine getirilmesi gereken bir takım sebepler vardır” diye anımsattı.    

Welayet News



Yeni yorum ekle