Ayetullah Cevadi Amuli: Dini hükmün asli kaynağı ilahi iradedir

Sa, 17/04/2018 - 09:34

Akıl meseleleri tahlil edebilir, aklın ışığıyla Allah’ı, vahyi, velayeti ve Ehli Beyt’in (a) imametini tanımak mümkündür.  

Welayet News - Yüksek düzey fıkıh dersinde önemli belirlemelerde bulunan Ayetullah Cevadi Amuli, İslam alimlerinin usul ilmi gibi değerli bir fennin geliştirilmesinde büyük bir çaba sarfettiklerini dile getirerek, usul ilmi araçsal bir ilim olup anlama aracı olduğunu söyledi.

Ayetullah Cevadi Amuli, şöyle dedi: “Bu ilmin İslam’la bir alakası yoktur ve eğer diğer ülkelere götürülürse bir metni tam olarak anlama kanununu bulmuşlar diye memnun kalacaklardır. İster Tavrat’ın ister İncil’in ve isterse başka bir kitabın metni olsun her metnin anlaşılmasında bu fennin işlevselliği vardır ve İslam’a mahsusiyeti yoktur.”

Müslümanların bu enstrümanı daha iyi geliştirmek için büyük çaba sarfettiklerini diyen Kum İlim Havzası üst düzey fıkıh Üstadı, “Bu ilim bir merdiven gibidir; kimi onu kullanarak mescit yapar kimisi de onunla Kilise yapar” dedi.

“Mantık ilminin de düşünme yöntemi olduğunu ve bir kimse akıl yürütmek istiyorsa bu yöntemi bilmesi gerektiğini” söyleyen Ayetullah Cevadi Amuli, “Usul ilminin geliştirilmesi için Müslümanların büyük çaba ve emek verdiğini, ancak bu ilmin amaç değil, anlamak için bir araç sayıldığını” ifade etti.

Ayetullah Cevadi Amuli, konuşmasının diğer bir bölümünde, ilahi iradenin dini hükmün asli kaynağı olduğunu ifade ederek, şunları belirtti: “İcma sünnetin karşısında yer almaz ve geçerli farz edilse bile sünnetin kapsamında yer alır. Normal bireylerin ilahi hükümden haberleri yoktur ama masum, Allah tarafından kendisine verilen makama binaen, vahiy ve ilham yoluyla ilahi iradenin hükmünden haberdardır”. 

“Masumun fiil, söz ve takriri üzerinden ilahi iradanin ne olduğunu farkederiz. Haber ya da icma yoluyla da bu meselenin farkına varabiliriz, icma sünnetin karşısında değil, sünnetin kaşifidir, aksettiricisidir”.

“Akıl şeriat karşıtı değildir çünkü şeriatın karşıtı yoktur; akıl ışıktır ve şeriatta zerre kadar rölü yoktur, bu ışık şeriatı kurmaz, şeriatı anlar” diye anımsatan Kuran’ı Kerim’in seçkin müfessiri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Işık sadece kuyu ile yolu gösterir ama yolu şari’ ihdas eder. Akıl da nakil gibi sadece keşfeder, emir ve nehiyleri Allah’tan başka kimse söyleyemez; şeriat, sadece varlık aleminin mimarının elinde bulunan sırat’tır ve enbiya ile evliya da sıratı bilenlerdir; akıl nakille aynı sırada keşfetme konumuna sahiptir ama icma  haberle aynı sırada sünnetin kaşifidir. Akıl meseleleri tahlil edebilir, aklın ışığıyla Allah’ı, vahyi, velayeti ve Ehli Beyt’in (a) imametini tanımak mümkündür.”  

Welayet News



Yeni yorum ekle