NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Suriye'ye operasyon Rusya, Esad ve İran'a açık mesajdı

Pt, 16/04/2018 - 13:55

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'ye geldi. Stoltenberg, "Operasyon Rusya, Esad ve İran'a açık mesajdı" dedi.

Welayet News - ABD, İngiltere ve Fransa’nın, Suriye’ye düzenlediği ortak saldırı sonrası, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg üst düzey temaslarda bulunmak için Ankara’ya geldi. CNN TÜRK’ten Büşra Arslantaş’ın ve NTV’den Deniz Kilislioğlu’nun sorularını yanıtladı.

Suriye’ye hava harekatı için “rejimin kimyasal silah kapasitesine darbe vuruldu, 3 ülke güçlü bir mesaj verdi” dedi. Gerilim yükselir mi kayıgıları için de “kapsamı dar bir harekattı, tırmanması için sebep yok” ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye düzenlediği hava operasyonuna ilişkin, “Esad rejimi ve destekçileri Rusya ve İran’a verilen açık mesajdı. Operasyon uluslararası kamuoyunun kenarda sessizce oturmadığını gösterdi. ” ifadesini kullandı.

‘TÜRKİYE’NİN RUSYA’DAN S-400 ALMASI ULUSAL BİR KARAR’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rusya’yla diyalog mesajlarına ilişkin soruya Stoltenberg’in yanıtı, “NATO siyasi olarak Rusya ile görüşülmesine karşı değil. Rusya ile diyalog olabilir ama güçlü bir ittifak çizgisinin olması gerektiğini düşünüyoruz” oldu.

NATO Genel Sekreteri’ne Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması da soruldu. Stoltenberg, “Ulusal bir karar. NATO açısından mesele bu sistemlerin entegre edilebilmesi” yanıtını verdi.

‘TÜRKİYE’YLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Stoltenberg, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’yle görüşmesine ilişkin, “Türkiye’yle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

3’üncü Dünya Savaşı görüyor musunuz ve bu bağlamda NATO nasıl önlemler alıyor? sorusunu yanıtlayan sekreter “3 NATO müttefikinin gerçekleştirdiği harekat sınırları belli ve rejimin kimyasal tesislerini hedef alan bir harekat. Bunun sonrasında gerilimin tırmanması için bir sebep yok. Uluslararası toplum buna sessiz kalamaz mesajı vermiş olduk” ifadelerini kulladı.

Türkiye’nin pozisyonuyla ilgili ne düşünüyorsunuz? sorununa ise “Türkiye’nin güçlü mesajını takdir ediyorum. Rusya’nın da bölgede Esad rejimine verdiği destek açısından Türkiye’nin öneminin altını çizmek lazım. Türkiye çok değerli bir NATO müttefiki. Afganistan ve Kosova’da da NATO’ya ciddi bir destek sağlıyor. NATO, bu noktada kararlı dursa da Rusya ile de diyalogu sürdürmek istiyor. NATO, sisyasi diyalogtan memnun.” yanıtı verdi.

 



Yeni yorum ekle